Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 28 maart 2021 | Door: Linda Linda Goes

De voordelen van een stage

Bij veel opleidingen is een stage tegenwoordig een vast onderdeel van de studie. Soms volg je zelfs twee stages: een oriënterende stage en de profielgerichte stage. Stage lopen is bij vrijwel alle hbo-opleidingen verplicht maar ook bij universitaire opleidingen is er steeds vaker de mogelijkheid om een stage te lopen. Dat is niet zo gek, want tijdens de stage doe je veel relevante werkervaring op en begin je te bouwen aan je professionele netwerk.

Maar een stage heeft nog meer voordelen! We sommen er een paar op.

Allereerst leer je tijdens je een stage wennen aan het ritme van dagelijks naar je werk gaan. Vroeg opstaan, in de spits naar je werk reizen en vervolgens de hele dag werken: veel studenten hebben echt even tijd nodig om hier aan te wennen.

Leer jezelf kennen

Ten tweede leer je tijdens je stage je eigen vaardigheden veel beter kennen. Je ontdekt wat je echt leuk vindt tijdens de dagelijkse werkrealiteit maar ook waar je juist geen energie van krijgt. Vooral bij de oriënterende stage – die al vroeg in de studie wordt gelopen – kan dit je enorm helpen. Heb je de juiste keuze gemaakt door voor deze opleiding te kiezen en in welke richting ga je je specialiseren?

De voordelen van een stage

Maar ook als je helemaal zeker weet welke kant je op wilt, kan een stageplek waardevol zijn. Je doet heel veel praktijkervaring op, terwijl je nog niet de volledige verantwoordelijkheid draagt. Je nieuwe collega’s nemen graag de tijd om je wegwijs te maken en je de vele aspecten van het werk te leren. Kortom: je wordt vrij ontspannen klaargestoomd voor het echte werk.

Start van je curriculum vitea

Een stage kan je ook op andere manieren helpen bij je toekomst. Als het bedrijf waar je stage loopt tevreden is met je werk, komt het vaak voor dat je na je studie een baan aangeboden krijgt. Of dat je in samenwerking met je leidinggevende je afstudeeropdracht kunt afronden. Tot slot zijn de collega’s die je tijdens je stage leert kennen, de basis van je toekomstige netwerk. Tuurlijk: sommigen zal je uit het oog verliezen, maar via social media zoals LinkedIn kan je je professionele netwerk op deze manier flink uitbreiden.

Tot slot is een relevante stage een mooi begin van je curriculum vitea (cv). Daarmee heb je altijd een streepje voor bij een sollicitatieprocedure. Daarom kan je ook na je studie nog kiezen voor een stage. Zeker als je moeilijk aan werk kunt komen, kan je met een stage een andere ingang creëren en voorkom je uiteindelijk gaten in je cv!

 

 

Laatste berichten


Toon alle berichten

     

Geef een reactie