Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studiefinanciering | 10 juni 2019 | Door: Kennisdelen .org

Geld lenen voor studenten


Geld lenen voor studenten

Een student of afgestudeerde heeft verschillende faciliteiten ter beschikking om zowel de studie als andere uitgaven te doen. Kennisdelen heeft de belangrijkste faciliteiten op een rijtje gezet, zodat je zelf een lening kunt afsluiten die passend is in jouw situatie. Een soort lening is afhankelijk van de fase van je studie, het inkomen en daarnaast het doel van het krediet.

Studiefinanciering

Veel studenten maken tijdens hun studie gebruik van een lening voor de studiekosten. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) beheert en regelt deze leningen voor studenten. Zowel studenten op het MBO, HBO als universiteiten kunnen in aanmerking komen voor een lening om de kosten voor de opleiding te betalen.

De hoogte van een studiefinanciering is afhankelijk van de opleiding, woonsituatie (thuiswonend of uitwonend).

Volg je een opleiding waarbij er sprake is van instellingscollegegeld dan kun je doorgaans een hogere lening krijgen dan indien je wettelijk collegegeld betaald. Bij instellingscollegegeld bepaald de opleider namelijk de hoogte van het jaarlijkse collegegeld. Deze instellingen rekenen gemiddeld meer dan het wettelijke collegegeld.

Een student heeft de mogelijkheid om ruim duizend euro per maand te lenen bestaande uit een lening, aanvullende beurs en een collegegeldkrediet. Dit zorgt ervoor dat een student volledig zijn tijd kan besteden aan zijn studie en niet (altijd) een bijbaan te hebben.

Voordelen studiefinanciering

De rente is momenteel relatief laag bij een lening via de DUO. Echter zijn er de afgelopen periode diverse signalen geweest dat de rente op studieschuld omhoog gaat. Dit zorgt voor veel verwarring en onzekerheid. Daarnaast zijn er de laatste jaren diverse wijzigingen doorgevoerd in de leenstelsel. Zorg ervoor dat je kennis neemt van de regels bij het afsluiten van een studie financiering.

Als je de studie hebt afgerond heb je nog twee jaar na het behalen van je diploma geen aflossingsverplichtingen. Na deze twee jaar heb je tussen de 15 en 35 jaar om de studiefinanciering af te lossen. Daarnaast heb je tijdens deze aflosperiode ook de mogelijkheid om de aflossingen tijdelijk stop te zetten.

Andere bestedingsdoelen

Als student heb je niet alleen de behoefte aan studeren. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk om geld te lenen om luxe producten aan te schaffen, zoals reizen, auto of inboedel van een woning. Houd er rekening mee dat geld lenen handig is om direct een aanschaf te doen. Het brengt wel extra kosten met zich mee: Geld lenen kost geld!

Geld lenen voor studenten
Geld lenen voor studenten

Auto financieren

Een auto financieren kan als afgestudeerde als voldaan is aan een aantal voorwaarden. Je bent tenminste 25 jaar oud, je hebt geen (negatief) BKR registratie en je moet tenminste 1 jaar in dienst zijn bij je werkgever.

Veel studenten werken al aan het eind van de studie, waardoor in veel gevallen direct na de studie een auto financiering verkregen kan worden.

Een auto financieringskrediet bestaat meestal uit twee vormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de meest gebruikte vorm voor de aanschaf van een auto. Een persoonlijke lening is een vast leenbedrag (meestal de aanschafprijs van de auto), die vervolgens in maandelijks gelijke rente- en aflossingsbedragen wordt terugbetaald. Eerder aflossen van deze lening kan wel maar mogelijk met een boete.

Doorlopend krediet

Als je niet precies weet welk bedrag je nodig hebt voor een auto, dan kun je een doorlopend krediet afsluiten. De looptijd en rente zijn variabel. Het is mogelijk om een vooraf afgesproken bedrag op te nemen, zodra je het geld nodig hebt. Vervolgens gaat ook pas de rente in. De rente is variabel en meestal gekoppeld aan de marktrente plus een risico-opslag. Met de huidige historisch lage rente kan een doorlopend krediet een verstandige keuze zijn voor de aanschaf van een auto.

Verbouwen

Het leven van een afgestudeerde verandert relatief snel na afronding van de studie. Een eigen woning, samenwonen, trouwen en kinderen zijn meestal binnen 5 jaar aan de orde. Voor het verbouwen van een woning wordt meestal geld geleend, omdat er nog maar weinig spaargeld is opgebouwd.

De laatste jaren is de rente fors gedaald vanwege de bankencrisis eind 2008. Ruim 10 jaar later zijn de rentes nog steeds historisch laag. De leningen oversluiten kan dan ook een kostenbesparing opleveren. De soorten leningen, rentepercentages en looptijden van de leningen zijn belangrijke factoren die in overweging genomen dienen te worden bij het oversluiten. Van belang is om na gaan of er sprake is van een boete bij vervroegd aflossen en of dit de lagere rente van de nieuwe lening compenseert. Ook goede tip is om de looptijd van de nieuwe lening korter te houden, zodat je minder rente gaat betalen. Uiteraard moet dit wel binnen je bestedingspatroon passen, zodat je aan de hogere betalingsverplichtingen zal voldoen.

Conclusie Geld lenen voor studenten

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden voor studenten. Zowel voor de studiekosten als voor de aanschaf van andere producten. De rente staat momenteel historisch laag, waardoor de kosten relatief meevallen. Je kunt direct je wensen realiseren en verantwoord te toekomstige rente- en aflossingen betalen. Heb je momenteel al een krediet, bekijk dan de mogelijkheden om deze over te sluiten tegen een lagere rente en/of aantrekkelijkere voorwaarden.

Author: Kennisdelen

Korte biografie van Kennisdelen.org.

Geef een reactie