Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 17 september 2016 | Door: Kennisdelen .org

Hoeveel kost studeren per maand?

Hoeveel kost studeren per maand?

keywords: Hoeveel kost studeren per maand

Het volgen van een studie kost erg veel geld. Voor de opleiding en voor de boeken moet je een behoorlijk bedrag betalen. Sommige studenten hebben geluk, omdat hun ouders de studie betalen. Helaas kan of wil niet elke ouder voor de studie betalen en is het voor veel studenten de tijd om zelfstandig te worden. Met welke maandelijkse kosten moet jij als student rekening houden?
Collegeld 2016/2017

Het collegegeld van 2016/2017 is voor een HBO op WO opleiding € 1.984,-. Het is mogelijk om via de DUO een extra lening te krijgen van € 164,- per maand. Pas op met het lenen bij DUO, het bedrag kan hierdoor flink oplopen. Lees meer over betalen in termijnen in dit artikel. Het is bij de meeste onderwijsinstellingen mogelijk om het collegegeld in termijnen te betalen.

Kosten studieboeken

Voor de meeste opleidingen heb je redelijk veel studieboeken nodig. Houd rekening met ongeveer € 50,- per maand aan boekengeld. Dit komt dus neer op ongeveer een € 500,- tot € 600,- per jaar. Je kan hier wel flink wat geld op besparen door tweedehands boeken aan te schaffen. Zorg er wel voor dat je de juiste druk koopt, want anders loop je het risico dat er lesstof ontbreekt. Ook is de planning die jij bij de opleiding krijgt lastig te volgen, omdat vaak hoofdstukken door elkaar zijn gehaald in een vernieuwde druk! Na gebruik van jouw studieboeken kun je deze zelf ook direct weer verkopen (na het halen van het tentamen). Bekijk wel even goed of je het volgende studiejaar niet weer dit studieboek nodig hebt!

 

Bijverdienen met jouw studie?

Ben je zelf een student die graag hoge cijfers haalt. Maak je veel samenvattingen? Dan kun je makkelijk wat bijverdienen met het verkopen van jouw samenvattingen.

Verkoop jouw samenvattingen via KennisDelen!

Direct gratis registeren

hoeveel kost studeren per maand
hoeveel kost studeren per maand

Reiskosten studenten

Meestal heb jij als student recht op een ov-kaart. Je kunt kiezen tussen een weekend OV of een week OV. Het is mogelijk om een paar keer per jaar te wisselen tussen een week of weekend OV. Tip: Koop een fiets zodat je ook makkelijk ergens kunt komen op het moment dat je Ov niet geldig is.

Mobiele telefoon studenten

Per maand geeft een student gemiddeld € 29,- uit aan een mobiele telefoonabonnement. Of jij ook zo’n “duur” abonnement nodig hebt zal je zelf moeten bekijken en uitrekenen of dit binnen het budget past. Kies voor een voordelig sim-only abonnement of bekijk naar een voordeliger telefoon toestel.

Studenten verzekeringen

De belangrijkste verzekering die jij moet afsluiten is een zorgverzekering. Een zorgverzekering kost al snel € 100,- per maand. Vergelijk jaarlijkse of er een voordeligere verzekering voor jou mogelijk is. Je moet rekening houden met een eigen risico van € 385,- maar kunt dit vrijwillig verhogen naar € 885,-. Een hogere eigen risico bespaart tot € 20,- per maand. Dus na twee jaar geen gebruik maken van zorg heb jij het er al uit. Let op: één bezoekje aan een specialist in het ziekenhuis en je zal als snel € 885,- moeten betalen. Bedenk goed of je dit bedrag dan wel kunt missen!

Andere verzekeringen zijn relatief goedkoop. De WA en inboedel verzekering kosten ongeveer € 5,- per maand per verzekering. WA moet je absoluut hebben en is bedoeld voor schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan andermans eigendommen. Een inboedelverzekering kun je voor kiezen..

Kamer huren studenten

Een kamer huren kost tussen de € 250,- en € 500,- per maand. Dit is afhankelijk van de locatie en de omvang van de kamer. Wil je in het centrum wonen dan kan de huurprijs verder oplopen. In Amsterdam zou € 1.000,- al “normaal” zijn. Bekijk via Kamernet of Kamertje wat de kosten zijn voor het huren van een kamer in jouw omgeving.

Internet, televisie en energie

Internet, televisie en energie zijn kosten die vaak al bij de huurprijs van een kamer inzitten. Is dit niet het geval bekijk dan ook elk jaar naar de voordeligste aanbieder. Ziggo heeft vaak leuke aanbiedingen. Door jaarlijkse te wisselen van provider bespaar je al snel € 60,- per jaar. In veel gevallen is dit snel en makkelijk geregeld. Wees er niet bang voor. Vergelijk ook jaarlijkse de beste prijzen voor energie. De kortingen lopen op tot ruim € 250,- per jaar als je van energieleverancier verandert.

Kosten eten en drinken studenten

Een student besteedt gemiddeld € 40,- per week aan eten en drinken. Dit is een redelijk klein budget, dus let goed op de aanbiedingen in de verschillende supermarkten. Eet wat vaker bij je ouders als die in de buurt wonen! Maak wat vaker grotere porties en eet dit twee dagen achter elkaar. Koop vooral geen kant- en klaarmaaltijden, dit is een stuk duurder en ook ongezonder!

Overige kosten studenten

Dan zijn er nog kosten zoals sporten, hobby’s en vrije tijd. Reken hiervoor ook ongeveer € 200,- per maand. Denk bijvoorbeeld aan op vakantie gaan of stappen. Dit bedrag loopt dus als snel op.

Hoeveel kost studeren per maand?

Je hebt misschien als meegerekend. Het bedrag zit ruim boven de € 1.000,- per maand! Dit betekent dus dat jij een bijbaan zult moeten vinden?

Bijverdienen met jouw studie?

Ben je zelf een student die graag hoge cijfers haalt. Maak je veel samenvattingen? Dan kun je makkelijk wat bijverdienen met het verkopen van jouw samenvattingen.

 

Verkoop jouw samenvattingen via KennisDelen!

Direct gratis registeren

 

keywords: Hoeveel kost studeren per maand

Laatste berichten


Toon alle berichten

     

Author: Kennisdelen

Korte biografie van Kennisdelen.org.

Geef een reactie