Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 27 mei 2019 | Door: Kim B

Staking openbaar vervoer 28 mei: sommige tentamens gaan gewoon door

Op dinsdag 28 mei 2019 gaat het openbaar vervoer grootschalig staken. Er is nog nooit zo’n grote staking van het OV geweest, waar zo ontzettend veel vervoerders en verschillende vervoersmiddelen bij betrokken waren. Deze staking wordt gehouden door de werknemers in het openbaar vervoer. Zij willen namelijk een betere pensioenregeling. De planning van de staking is voor veel studenten echter erg slecht. De staking valt middenin tentamenweken, waardoor studenten de dupe worden van de staking. Sommige universiteiten en hogescholen laten de tentamens op 28 mei namelijk gewoon doorgaan!

Tentamens

Er zijn dus verschillende hogescholen en universiteiten waar de tentamens wel gewoon doorgaan. Het gaat onder andere om de Vrije Universiteit Amsterdam, Tilburg University, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Zuyd en enkele tentamens op Universiteit Leiden.

Voordelen

De reden waarom universiteiten en hogescholen de tentamens laten doorgaan is om de studenten juist niet te duperen. Hoe zit dit? Door de staking is het lastig om hun school te bereiken op 28 mei. Maar is een andere datum beter? Studenten hebben gerekend op het tentamen op 28 mei. Om het tentamen dus eerder te laten plaatsvinden, zou niet eerlijk zijn. Dan krijgen studenten namelijk niet de tijd om te leren die zij hiervoor gerekend hadden. Als de tentamens na 28 mei plaatsvinden, is het ook niet goed. Dan valt het namelijk tussen andere colleges of in de zomervakantie. Tijdens de zomer een tentamen maken, is ook niet handig. Wie weet zijn mensen dan al wel op vakantie.

Nadelen

Voor de studenten die in de buurt van hun school wonen, is de staking natuurlijk niet zo erg. Zij kunnen gewoon lopend of op de fiets komen. Echter, voor de studenten die altijd met het openbaar vervoer komen, is het wel een probleem. Zij kunnen nu namelijk niet meer met de trein of bus hun school bereiken. Zij zullen nu een andere oplossing moeten bedenken.

Oplossingen

Voor het probleem om op tijd te komen voor je tentamen zijn verschillende oplossingen te bedenken. Ten eerste zou je met de auto kunnen gaan, als je een rijbewijs hebt. Echter, is er wel een probleem. Er is grote kans op filevorming, omdat ineens heel Nederland niet meer met de trein naar zijn werk of school kan. Ook kan het in steden als Amsterdam extreem moeilijk zijn om een parkeerplek te vinden. Een tweede oplossing zou kunnen zijn om bij een vriend, vriendin of familielid in je studiestad te logeren. Zo ben je in ieder geval alvast in de buurt van je school!

Voor VU-studenten is er nog een derde oplossing. Voor hen is het namelijk mogelijk om bij een autobedrijf gratis huurauto’s te lenen. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je moet je tentamenrooster uitgeprint meenemen, minstens 3 medestudenten meenemen en je schoolpas meenemen. Ook moet je minimaal een jaar over je rijbewijs bezitten. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je maandag 27 mei de auto ophalen voor helemaal niets!

Conclusie staking

De conclusie van de staking is dat de medewerkers van het openbaar vervoer een beter pensioen willen, maar hiermee worden studenten gedupeerd. Sommige scholen laten de tentamens namelijk gewoon doorgaan. Dit gaat gepaard met gemengde reacties onder studenten. De ene helft vindt het niet erg en toont begrip. De andere helft van de studenten vindt het belachelijk. Voor de studenten die erg ver weg wonen, is het natuurlijk ook heel vervelend. Gelukkig zijn er ook universiteiten die hun tentamens niet door laten gaan, zoals bijvoorbeeld de UvA en de Universiteit Utrecht.

Bron: 9292.nl, AdValvas, NU.nl, NOS.nl en RTV Utrecht

Geef een reactie