Steeds meer buitenlandse studenten studeren in Nederland
Steeds meer buitenlandse studenten studeren in Nederland
Zoals de huidige studenten aan universiteiten misschien wel is opgevallen, zijn er veel buitenlandse studenten op de universiteiten en hogescholen te vinden. In de kantine, op de gangen, overal waar je kijkt hoor je studenten een andere taal spreken. In Maastricht is zelf 53 procent van alle studenten op de universiteit buitenlands. Het grootste deel daarvan is Duits, maar er zijn ook 111 andere landen vertegenwoordigd. Maar hoe komt het nou dat er zo veel buitenlandse studenten in Nederland studeren en heeft dat ook gevolgen voor ons, Nederlanders?
Steeds meer buitenlandse studenten studeren in Nederland
Waarom is studeren in Nederland zo aantrekkelijk voor buitenlandse studenten? Ten eerste zijn wij relatief goedkoop in vergelijking met het buitenland. Voor de meeste reguliere bacheloropleidingen moest in 2017 2006 euro betaald worden wat dus minder is dan in veel andere landen. Verder is de kwaliteit van het onderwijs goed, maar zijn de studies niet veel te ingewikkeld om te begrijpen. Het is dus toegankelijk voor veel mensen om de studies te volgen. Dit komt ook omdat veel studies in het Engels gegeven worden, wat ook lang niet in alle landen het geval is.
Nadelen voor Nederland
Veel opleidingen worden nu in het Engels gegeven, zodat ook buitenlandse studenten deze colleges kunnen volgen. Zo trekken zij meer leerlingen en dat levert meer geld op voor de universiteiten. Helaas is dit niet helemaal de werkelijkheid, want waar universiteiten 112 miljoen euro verdienen aan de buitenlandse studenten, kosten zij wel 300 miljoen euro.
Ook is deze verengelsing van Nederlandse studies niet altijd een voordeel. Natuurlijk is het handig om goed Engels te kunnen spreken, aangezien veel bedrijven en organisaties tegenwoordig internationaal zijn, maar niet voor elke studie is het gewenst. Er is ook veel behoefte aan werknemers die goed zijn in Nederlands en die dit bovengemiddeld goed kunnen. Hoe meer opleidingen in het Engels gegeven gaan worden, wat nu dus het geval is, hoe minder het Nederlands van de huidige studenten verbeterd en ontwikkeld wordt. Dit is een groot nadeel.
Verder is het een groot probleem dat het geven van colleges in het Engels de kwaliteit van de opleidingen niet verbeterd. Als de kwaliteit van de opleiding wel verbetert, is er natuurlijk geen enkel probleem met het geven van Engelse colleges, maar wanneer dit niet het geval is, schieten de studenten hier natuurlijk niets mee op en ook hun toekomstige werkgevers zitten dan met slechter geschoolde werknemers.
Als laatste lijkt het oneerlijk voor Nederlanders als buitenlandse studenten hun plekken ‘inpikken’ bij numerus fixus-studies. Als er al 300 plekken zijn voor een studie en er zijn al 300 aanmeldingen van Nederlandse studenten, is het helemaal niet nodig om deze opleiding internationaal toegankelijk te maken, aangezien ze al genoeg aanmeldingen vanuit Nederland ontvangen. Als het maximum echter nooit wordt gehaald binnen Nederland, is de internationalisering natuurlijk geen enkel probleem. Sowieso is niet iedereen het met het standpunt van dit nadeel eens.
Nederlanders in het buitenland
Wat nu blijkt is dat er echt véél minder Nederlanders in het buitenland studeren dan dat buitenlandse studenten hier komen. 90000 buitenlandse studenten zijn er in Nederland, daarentegen zijn slechts 14000 Nederlandse studenten in het buitenland. Misschien is de drang om naar het buitenland te gaan minder groot, omdat de kwaliteit van het onderwijs in Nederland erg goed is en er veel studiekeuze is. Ook vinden veel studenten het half jaar keuzeruimte om naar het buitenland te gaan wel lang genoeg en zoals hierboven al gezegd is studeren in Nederland relatief goedkoop en zijn er goede voorwaarden voor het afsluiten van leningen tijdens je studententijd.
De vraag is dus of het goed is voor de kwaliteit van het onderwijs dat er zo veel internationale studenten in Nederland studeren. Gezellig is het in ieder geval wel. En huidige studenten leren veel over andere culturen, normen en waarden. Ook verbetert iedereen zijn Engels, wat ook een pluspunt is. Jammer is dat het ten koste gaat van onderwijs in het Nederlands.
Steeds meer buitenlandse studenten studeren in Nederland
Laatste berichten
Wat betekent peer feedback?
Nog lang niet alle tentamens coronaproof
Vindt een kamer met deze tips!
Wat zijn de kenmerken van de Digitiener?
Zomervakantie of vakantiebaan
Toon alle berichten