Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 20 maart 2020 | Door: Linda Linda Goes

Studie en Corona

Studie en Corona

Het zijn aparte tijden nu het coronavirus door Nederland waart. Aan de ene kant zien we lege straten en verlaten kantoren, maar aan de andere kant laat het land zich van zijn meest sociale kant zien. Ook voor studenten heeft deze situatie ingrijpende gevolgen. Veel studenten verkeren in onzekerheid over hun bijbaan en maken zich zorgen over de voortgang van hun studie. Maar er zijn gelukkig ook positieve verhalen te vertellen.

Meer dan de helft van de studenten heeft een bijbaan, blijkt uit de studentenmonitor. Veel van hen werken in de horeca, voor uitzendbureaus of op de recepties van bedrijven. Een groot deel van dit werk ligt stil sinds het RIVM de laatste richtlijnen in de bestrijding van de crisis bekend maakte.

Gelukkig is er goed nieuws te melden, aldus de Landelijke Studentenvakbond. Het kabinet heeft omvangrijke steunmaatregelen bekend gemaakt om de economie overeind te houden. Deze tegemoetkomingen zijn zowel voor vaste werknemers als voor medewerkers met een flexibel of nulurencontract. Zolang zij in dienst blijven tijdens de aanvraagperiode, kunnen de werkgevers tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Ook uitzendbureaus kunnen een aanvraag indienen voor hun uitzendkrachten.

 

Digitaal onderwijs

Om studievertraging te voorkomen wordt zoveel mogelijk onderwijs digitaal aangeboden. Tentamens worden alleen afgenomen als dat op afstand kan gebeuren. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april. Stageactiviteiten kunnen wel doorgaan, afhankelijk van de situatie en de locatie. Verder adviseren opleidingen om zoveel mogelijk thuis te werken en daarbij een vaste structuur in je dag aan te houden om de productiviteit te vergroten.

 

Studenten bieden helpende hand

Het feit dat veel studenten nu extra tijd over hebben, leidt ertoe dat steeds meer studentenverenigingen en -corpsen hun krachten bundelen en een helpende hand bieden aan mensen die dat nu nodig hebben. Ze doen boodschappen, halen medicijnen op of laten de hond uit. Uiteraard alles zonder fysiek contact.

Studenten van de TU Delft pakten het nog wat grondiger aan. Samen met twee Amsterdamse studenten lanceerden zij een website waar mensen die hulp vragen en mensen die willen helpen elkaar kunnen vinden: www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl. Binnen een paar dagen liep de teller van vrijwilligers op naar 30.000. Vanwege de grote drukte hebben de studenten een tijdelijke kantoorruimte ingericht waar ze inmiddels met tien studenten werken. Ze volgen daarbij secuur de richtlijnen van het RIVM, aldus één van de initiatiefnemers.

De studenten hopen dat na deze woelige tijden, hun initiatief kan blijven bestaan. Want, zo stellen zij, er zijn blijkbaar genoeg mensen die een ander in moeilijkheden willen helpen!

Studie en corona

Laatste berichten


Toon alle berichten

     

Geef een reactie