Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Opleidingen | 21 december 2017 | Door: Kennisdelen .org

Van elke euro maakt een Belgische universiteit er zes

Van elke euro maakt een Belgische universiteit er zes

In België keert de overheid jaarlijks circa 1,5 miljard euro uit aan de vijf Vlaamse Universiteiten. In België levert dit bijna tien miljard euro op aan economische voordelen, zo beschrijft De Standaard. De cijfers zijn afkomstig van het Schotse adviesbureau BiGGAR Economics in opdracht van de Vlaamse rectoren. Op deze wijze is het voor het eerst dat de economische impact van universiteiten in cijfers is weergegeven.

 

Onderzoek universiteit

In het onderzoek is met diverse en brede economische parameters rekening gehouden, waardoor ook de uitgaven van belang werden geacht. De uitgaven hebben betrekking op de operationele kosten van de universiteiten, daarnaast personeelskosten, de kosten voor gebouwen en de bestedingen van studenten. In het onderzoek werd daarnaast nog aandacht besteed aan hoeveel hoger het loon van mensen met een universitaire opleiding ligt ten opzichte van mensen zonder een universitaire opleiding. 

Werkgelegenheid universiteiten

Niet alleen door hogere inkomens biedt een universiteit economische voordelen, waardoor de economie groeit. Tevens bieden de Belgische universiteiten ongeveer 30.000 banen aan. Niet alleen zijn er 30.000 direct banen op de universiteiten maar ook zijn er 90.000 indirecte banen. De banen zijn bijvoorbeeld afkomstig vanuit de wetenschapsparken en incubator. De Belgische instellingen leiden ongeveer 125.000 bachelor- en masterstudenten op.

Het onderzoek heeft als doel om de relevantie van de universiteiten te versterken, aldus vijf Vlaamse rectoren. Op basis van het onderzoek wordt een memorandum geschreven voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 2019, waardoor budgetverhogingen mogelijk kunnen worden.

De laatste jaren hebben de universiteiten te kampen met overheidsbezuinigingen, met als gevolg dat dit negatieve impact kan hebben op de Belgische economie. Belangrijke beperkingen in de financieringsstructuur van de instelling ligt in het feit dat er geen index doorrekeningen gemaakt worden en daarnaast stijgt de financiering niet mee met het aantal studenten. Aldus Herman Van Goethem, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir).

 

KennisDelenSamenvattingen Verkopen en Samenvattingen Kopen

 

Van elke euro maakt een Belgische universiteit er zes

Keyword: Van elke euro maakt een Belgische universiteit er zes
Laatste berichten


Toon alle berichten

     

Author: Kennisdelen

Korte biografie van Kennisdelen.org.

Geef een reactie