Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Opleidingen | 25 september 2020 | Door: Linda Linda Goes

Welke master moet ik kiezen?

In het hoger onderwijs (hbo en universiteit) heb je de internationaal erkende titels bachelor, master en associate degree. Deze titel krijg je als je met goed gevolg de opleiding hebt voltooid. De 2-jarige opleiding tot associate degree (Ad) volg je aan een hogeschool en is vaak een aanvulling voor mensen die al een diploma en werkervaring hebben. De bachelor – en masteropleidingen worden zowel aan de hogeschool als aan de universiteit gegeven. Vaak zitten hier wel verschillen in. De bachelor opleiding in het wetenschappelijk onderwijs (wo) duurt bijvoorbeeld een jaar korter dan die in het hbo. En op het hbo worden minder masters aangeboden dan aan de universiteit.

Waarschijnlijk heb je de keuze tussen hbo en universiteit al gemaakt. Je weet dus al dat hbo theorie en praktijk combineert en dat je aan de universiteit meer theoretisch en wetenschappelijk onderwijs krijgt. Ook heb je misschien al goed nagedacht over je eigen kwaliteiten en interesses en kom je er nu tijdens de studie achter of je daarmee een goede keuze hebt gemaakt. In diezelfde lijn kun je kiezen voor een masteropleiding.

Want het begint bij je interesses en vaardigheden. Wat vindt je leuk? Waar wil je meer over weten? Van welke vakken en onderwerpen krijg je energie? Welke vakken gaan je goed af en waar moet je extra veel moeite voor doen? Dat zijn belangrijke beginvragen, want je wilt natuurlijk straks wel werk doen dat bij je past en waar je gelukkig van wordt. Bedenk ook wat er allemaal nog meer bij komt kijken. Kun je dit werk straks doen vanuit je woonplaats? Of moet je er veel voor reizen en misschien wel verhuizen? Wat zijn de baankansen en, als die laag zijn, kun je dan leven met die onzekerheid? Deze vragen kan niemand voor jou beantwoorden. Misschien jij zelf ook niet. Maar ze zijn wel interessant om over na te denken voor je een keuze maakt.

Welke master moet ik kiezen

Verschillende soorten masters

Daarnaast heb je nog keus uit verschillende sóórten masters. Aan het hbo vindt je meer beroepsgerichte masters, die aansluiten op de bacheloropleiding. De op theorie en onderzoek gerichte masters vindt je aan de universiteit. Ook daarin heb je nog meerdere keuzes. Je hebt de:

  • Reguliere master – specialiseren
  • Reguliere master – verbreden
  • Onderzoeks-/Researchmaster
  • Educatieve master
  • Executive master
  • Joint degree

Als je specialiseert leg je je toe op één specifiek onderwerp of een detail daarvan. Je bouwt verder op de algemene kennis van je bacheloropleiding. Maar als je juist op zoek bent naar een verbreding van je kennis, kun je kiezen voor een master van een andere opleiding. Dit gebeurt dan via een schakelprogramma. Check wel even bij je opleiding of je hiervoor in aanmerking komt.

Met een onderzoeks- of researchmaster bereid je je voor op een promotieonderzoek en een leven als wetenschapper, terwijl je met de educatieve master de lesbevoegdheid haalt waarmee je voor de klas mag staan.

Als je al een paar jaar werkervaring hebt kun je nog de executive master als verdiepende master volgen. Voor de executive masters kun je vaak geen aanspraak maken op studiefinanciering. Tot slot is er nog de joint degree, waarbij je je masteropleiding gedeeltelijk volgt bij de ene instelling en gedeeltelijk bij een andere.

Hopelijk kost het je geen moeite om te kiezen voor een voor jou interessante en waardevolle master. Twijfel je toch nog? Vraag dan om hulp! Je ouders, docenten of andere betrokkenen kijken misschien wel met een heel andere blik naar jouw vaardigheden en interesses. Ze kunnen je zomaar erg verassen daarin.

Succes met kiezen!

Geef een reactie