Het Diner Boekverslag

Het Diner Boekverslag
 

 

Het Diner Boekverslag

De titel van het boek spreekt voor zich, het verhaal speelt zich grotendeels af tijdens een diner. Het is geschreven door Herman Koch, hij is ook bekend van Jiskefet en schreef nog veel meer boeken, onder andere het boekenweekgeschenk in 2017. Ook won hij voor Het diner de NS publieksprijs.

 

Personages

Paul Lohman: Hij is de hoofdpersoon en het verhaal wordt ook vanuit het ik-perspectief van Paul verteld. Je beleeft namelijk het hele verhaal vanuit zijn ogen en ook krijg je zijn gedachtes te weten. Paul heeft last van woedeaanvallen en wordt dan gewelddadig. Dit is een erfelijke aandoening. Veel voorbeelden hiervan blijken uit de flashbacks. Hij slikt hier pillen voor, maar nu al een tijdje niet meer. Daarom wil hij Serge niets aandoen als blijkt dat hij geen president meer wil worden, want dan is hij strafbaar. Paul is de vader van Michel en de man van Claire.

 

Claire Lohman: Claire heeft een zeer goede band met Michel, dus heeft ze hem advies gegeven tijdens het incident en helpt ze hem ook met het probleem met Beau. Claire was vroeger ziek. Ze heeft ook een vruchtwaterpunctie bij Michel gedaan, zonder dat Paul dit wist.

 

Serge Lohman: Hij is de broer van Paul en aanstaand president. Hij doet er alles aan voor een goed imago, maar uiteindelijk wil hij zijn kandidaatschap opheffen om zijn zoon de kans te geven aangifte te doen. Uiteindelijk trekt hij zich niet terug, maar verliest hij alsnog omdat zijn imago verpest is. Hij was wel degene die dit diner organiseerde om te praten over hun zoons. Babette is zijn vrouw, Rick zijn biologische zoon en Beau zijn geadopteerde zoon, naar zeggen alleen om zijn imago te verbeteren.

 

De andere personages zijn hierboven al eens genoemd maar zijn: Michel, Rick, Beau en Babette. Zij spelen ook een belangrijke rol, maar je komt niet zo veel over ze te weten dan bij bovenstaande drie personages.

 

Periode en locatie

Het boek speelt zich waarschijnlijk af tussen 2005 en 2010, wat blijkt uit het gebruik van mobieltjes, maar er is nog geen WhatsApp. Ook wordt er gepraat over de oorlog in Iran en er wordt betaald met de euro. Het verhaal speelt zich voor 90% af in het restaurant, verder nog een klein stukje in het café waar Claire en Paul van tevoren heen gingen, en de flashbacks zijn natuurlijk op een andere locatie.

 

Thema

Het belangrijkste is de liefde van ouders voor hun kinderen en hoeveel ze voor hen overhebben. Verder spelen geheimen een belangrijke rol.

 

Samenvatting

Heel kort samengevat, is de kern van het verhaal dat Michel en Rick een dakloze vrouw vermoord hebben en dat hun ouders samenkomen tijdens een diner om te bespreken wat ze moeten doen, want er is een filmpje hiervan te zien geweest bij Opsporing Verzocht. Paul komt er achter dat Beau hun zoons chanteert, omdat hij meer beelden heeft van het incident. Serge wil zijn aanstaande presidentschap opgeven, zodat zijn zoon zich kan aangeven en niet zijn leven lang met een geheim hoeft rond te lopen, maar de rest is het hier niet mee eens. Claire verwond Serge, dus doet hij gewoon mee aan de verkiezingen, maar hij verliest, omdat zijn imago nu verpest is. Ondertussen wordt Beau vermist, waarschijnlijk hebben Rick en Michel hem iets aangedaan vanwege de chantage.

Download een uitgebreid Het Diner Boekverslag.

Het Diner – Uitgebreid boekverslag

 

Mening

Ik vond het een interessant boek met een bijzondere thematiek. Het is een realistisch verhaal met goed opgebouwde spanning. Ik zou het iedereen aanraden om te lezen, omdat het je tot nadenken zet over de relatie tussen ouders en hun kinderen.

 

 

 

Het Diner Boekverslag is je aangeboden door KennisDelen

 

Het diner boekverslag