Hogescholen Nederland

Hogescholen Nederland

Hogescholen Nederland

Via KennisDelen worden er veel samenvattingen verkocht van Hogescholen Nederland. Veel voorkomende onderwijsinstellingen zijn Fontys, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Haagse Hogeschool, Saxion, Hogeschool van Amsterdam, Avans Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen en Inholland. De samenvattingen verkopen levert jouw tot honderden euro’s per maand op, waardoor je meer tijd overhoudt voor leuke dingen.

Verkoop jouw samenvattingen – Gratis registeren

 

Hogescholen Nederland

Studeren is een belangrijke investering in jezelf. Dit beseffen ook de duizenden studenten die jaarlijks aan een hogere beroepsopleiding (HBO) beginnen aan de Hogescholen Nederland. Het totale aantal studenten die een opleiding aan een hogeschool volgt is maar 446.000. Zij volgen een opleiding aan van de 37 hogescholen in Nederland die worden bekostigd door de overheid. Twee op de drie studenten in het hoger onderwijs volgt een HBO opleiding. Ze hebben op de middelbare school hun HAVO of VWO diploma behaald of een MBO niveau 4 opleiding afgerond. Dit zijn de toelatingseisen om te beginnen aan een hogere beroepsopleiding. Eventueel is het ook mogelijk om voor sommige HBO opleidingen een 21+ toelatingstest te doen. HBO studenten hebben de keuze uit tientallen studies en locaties in heel Nederland op de Hogescholen Nederland.

 

hogescholen Nederland
Hogescholen Nederland

 

Populaire Hogescholen Nederland

Bekende namen zijn bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam, Fontys, Avans Hogeschool en de Hanzehogeschool Groningen. Al deze onderwijsinstellingen zijn aangesloten bij de Vereniging Hogescholen. Het werd in 1975 opgericht om de belangen van het hoger beroepsonderwijs te behartigen. Ruim veertig jaar later is de Vereniging het belangrijkste gezicht van hogescholen in de media. Elke hogeschool heeft zijn eigen pluspunten en minpunten. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze theoretische kennis zoveel mogelijk aan de praktijk willen verbinden. De kwaliteit van HBO opleidingen loopt echter uiteen. Zodoende is het verstandig om voor het inschrijven van een studie de Nationale Studenten Enquête door te lezen. Hierbij worden ruim 700.000 studenten gevraagd naar hun mening over de hogeschool waar ze een opleiding volgen. Hogescholen worden beoordeeld op verschillende punten. Hoe is de kwaliteit van de opleiding, is de begeleiding in orde en op welke manieren word je voorbereid op de arbeidsmarkt? Aan de hand van de Nationale Studenten Enquête wordt de Keuzegids HBO samengesteld, die de Nederlandse hogescholen beoordeeld aan de hand van punten. De Hogeschool met de meeste punten staat bovenaan de lijst.

 

 

Fontys

Fontys Hogescholen is een instelling voor hoger beroepsonderwijs uit Tilburg. Het maakt deel uit van de Stichting Hoger Onderwijs Zuid Nederland (HZO) dat in 1991 werd opgericht na een bestuurlijke fusie van de drie stichtingen Katholieke Leergangen, Hogeschool Eindhoven en Pedagogisch Technische Hogescholen Nederland. In 1996 kwam daar nog de Hogeschool Venlo bij. Sinds 1997 treden de hogescholen als Fontys Hogescholen naar buiten.

 

Aantal studenten en opleidingen Fontys

Het aantal studenten van Fontys Hogescholen is de afgelopen twintig jaar sterk toegenomen. Inmiddels telt de hogeschool uit Tilburg ruim 42.000 studenten. Dit heeft onder andere te maken met het ruime aanbod aan opleidingen van Fontys. Het is een van de grootste onderwijsinstellingen van Nederland en bestaat uit 29 instituten die gezamenlijk 85 voltijd bacheloropleidingen, 26 mastervarianten en 12 Associate Degrees aanbieden. Tevens is het mogelijk om op het kennisinstituut post HBO-opleidingen en diverse cursussen te volgen.

 

Onderverdeling voor studies Fontys

Om het overzicht te bewaren is er een onderverdeling bedacht voor de HBO studies van Fontys. Zo kun je onder andere een opleiding in de Bedrijfsmanagement en Logistiek, ICT en Gezondheidszorg volgen. Daarnaast behoort ook een leraren-, sport- of kunstopleiding tot de mogelijkheden. Dit is slechts een greep uit het ruime aanbod van Fontys.

Beoordeling HBO Keuzegids 2018
Alle opleidingen van Fontys staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Op dit moment staat Fontys op de zesde plek van de door de HBO Keuzegids 2018 beoordeelde hogescholen in Nederland. Van de ruim 105 opleidingen van Fontys kregen er twaalf het predicaat ‘topopleiding’. Dit zijn er twee meer dan in 2016. Het is een beoordeling waar Fontys zeker trots op kan zijn!

 

 

Hogeschool Rotterdam

De Hogeschool Rotterdam is onlosmakelijk verbonden met de stad die ook wel ‘New York aan de Maas’ wordt genoemd. Deze onderwijsinstelling telt op dit moment ruim 36.000 studenten en 3.500 medewerkers. Ruim 80 procent van de studenten woont in Rotterdam. De ruim 15 locaties van deze hogeschool zijn vlakbij de oost-west metrolijn te vinden. Dit gedeelte staat daarom bekend als de ‘KennisAs’ van Rotterdam. De hoofdlocaties van de hogeschool zijn gevestigd aan het Museumpark en de Rochussenstraat.

 

Behoefte aan hoogopgeleide professionals Hogeschool Rotterdam

Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en is daardoor zeer belangrijk voor de Nederlandse economie. De verstedelijking van Rotterdam en de behoefte aan hoogopgeleide professionals staat al paar een decennia hoog op de agenda. Zodoende werd in 1988 de Hogeschool Rotterdam opgericht. Het ontstond na een fusie van negentien onderwijsinstellingen in Rotterdam, Delft en Dordrecht.

 

Topopleidingen van Hogeschool Rotterdam

In de afgelopen twintig jaar is het aantal bachelor-, master- en Associate degree-opleidingen sterk uitgebreid. Op dit moment biedt Hogeschool Rotterdam 65 voltijds-, 8 duaal- en 33 deeltijd bacheloropleidingen aan, waardoor een grote spelen als hogescholen Nederland. Je kunt hier een vervolg aan geven met een van de 6 voltijd masteropleidingen. 11 masteropleidingen zijn in deeltijd te volgen en 2 duaal. Volgens de HBO Bachelor Keuzegids 2018 heeft de Hogeschool Rotterdam drie topopleidingen in huis. Dit zijn de lerarenopleiding Aardrijkskunde, Industrieel Product Ontwerpen en Elektrotechniek.

 

Goede relatie tussen theorie en praktijk

Het onderwijs aan de Hogeschool Rotterdam is onderverdeeld in 13 instituten. Met behulp van twee Centres of Expertise en vijf kenniscentra probeert de onderwijsinstelling theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Deze hogeschool werkt volgens het Rotterdamse Onderwijsmodel (ROM). Dit moet ervoor zorgen dat elke student een goede basis van zowel theorie als vaardigheden krijgt.

 

 

 

Hogeschool Utrecht

Utrecht staat bekend als een van de leukste studentensteden van Nederland. Naast de Universiteit heeft het een Hogeschool met diverse instituten in verschillende onderzoeksvelden. Denk bijvoorbeeld aan het Instituut voor Communicatie, het Institute for Business Economics en het Instituut voor Recht. Dankzij het grote aanbod heeft Utrecht een gevarieerde groep studenten. Op dit telt Hogeschool Utrecht 27.785 voltijd Bachelorstudenten en 3.739 Masterstudenten.

 

Hogeschool Utrecht

De Hogeschool Utrecht werd opgericht in 1988 nadat enkele hogescholen in de stad en provincie Utrecht met elkaar fuseerden. In eerste instantie kreeg de onderwijsinstelling de naam Hogeschool van Utrecht. Na een fusie met de Driebergse Hogeschool de Horst in 2005 veranderde de naam in Hogeschool Utrecht.

Partners in het buitenland Hogeschool Rotterdam

Aangezien de Hogeschool een groot aantal buitenlandse studenten heeft het ook een Engelse naam. In het buitenland presenteert de hogeschool zichzelf als ‘HU University of Applied Sciences’. Hogeschool Utrecht is partner van diverse onderwijs instellingen in het buitenland. Zo werkt het onder andere samen met Universitat Polècnica de València uit Spanje en de Duitse Hamburg University of Applied Sciences.

 

Ambitieuze Hogescholen Nederland

Hogeschool Utrecht heeft diverse vestigingen in de stad. De meeste bevinden zich op het Utrecht Science Park. Voor sommige vestigingen moeten studenten een stukje reizen naar Amersfoort. Hogeschool Utrecht is ambitieus en wil haar studenten de beste kwaliteit opleidingen bieden. Van de Keuzegids HBO 2018 staat de HU op een gedeelde tiende plaats met Hogeschool Rotterdam en inHolland. Technische Bedrijfskunde, Fysiotherapie en Medische Hulpverlening hebben veel punten ontvangen en worden als topleidingen aangeprezen.

 

 

Haagse Hogeschool

Wie weet overweeg je te gaan studeren aan de Haagse Hogeschool. Het is een grote onderwijsinstelling in de regio Den Haag. De Haagse Hogeschool besteedt veel aandacht aan internationalisering. In totaal biedt de onderwijsinstelling negen HBO bacheloropleidingen en drie Engelstalige masteropleidingen aan. Deze opleidingen zijn te volgen aan de ‘The Hague University of Applied Sciences’. De Haagse Hogeschool is de bekende van de hogescholen Nederland.

 

Haagse Hogeschool en internationalisering

De Haagse Hogeschool ontstond in 1987 nadat veertien kleinere instellingen in Den Haag met elkaar besloten te fuseren. Het hoofdgebouw van de Haagse Hogeschool is te vinden nabij station Hollands Spoor. Deze instelling biedt 51 opleidingen aan telt bijna 26.000 studenten die afkomstig zijn uit de hele wereld. De Haagse Hogeschool wil haar studenten een zo goed mogelijke start geven. Zodoende heeft het een Nederlandse en Engelse taaltoets ontwikkeld voor personen die deze talen niet goed machtig zijn. Een deel van de studenten die begint aan de Haagse Hogeschool heeft een achtergrond waarbij taalproblemen vaak voorkomen. Op deze hogeschool werken diverse medewerkers die deze studenten helpen bij het leren van de Nederlandse en/of Engelse taal.

 

Diverse opleidingsaanbod

Het opleidingsaanbod van de Haagse Hogeschool is zeer divers. Je hebt de keuze uit studies op het gebied van ‘Economie en Markt’, ‘Management en Organisatie’ en ‘Gezondheid en Sport’. Ook de richtingen ‘IT en Design’, ‘Recht, Veiligheid en Maatschappij, ‘Techniek, Innovatie en Design’ en ‘Werk, Welzijn en Onderwijs’ behoren tot de mogelijkheden.
Beste HBO instelling van de Randstad
De Haagse Hogeschool is de beste HBO-instelling van de grote steden,. Met name de opleidingen ruimtelijke ontwikkeling en chemische technologie zijn door de HBO Keuzegids 2018 goed beoordeeld. Wel dient vermeld te worden dat de Haagse Hogeschool op dit moment een vrij lage plek heeft in de ranglijst van hogescholen in Nederland.

 

 

Saxion

Saxion is een instelling voor hoger beroepsonderwijs (HBO) in het oosten van het land. Het heeft vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Iets meer dan 26.000 studenten volgen verdeeld over deze steden een van de honderd bachelor of masteropleidingen die Saxion aanbiedt. Deze onderwijsinstelling ontstond in 1998 na een fusie tussen de Hogeschool Enschede en de Rijkshogeschool IJsselland.

 

Opleidingen van Saxion

Saxion heeft een gevarieerd aanbod van ruim 100 opleidingen. Deze zijn verdeeld over 11 academies, zodat het overzicht goed bewaard blijft. Studenten hebben onder andere de keuze tussen Business, Building & Technology, Gezondheidszorg en Marketing & International Marketing. Tevens is het mogelijk om een opleiding te volgen aan de academie voor Financiën, Economie en Management en de Hospitality Business School. Dit zijn de andere academies van Saxion:

– Mens en Arbeid
– Mens en Maatschappij
– Pedagogiek en Onderwijs
– Creatieve Technologie
– Life Science, Engineering en Design
– Marketing en International Management

 

Wonen en studeren op de campus Saxion 

De opleidingen van Saxion zijn verdeeld over vestigingen in drie steden. Zo kun je de academische PABO volgen in Deventer en Enschede, terwijl de opleiding Bedrijfskunde alleen in Enschede te volgen is. Saxion in Deventer is gevestigd aan de Handelskade 75, ongeveer 10 minuten lopen van het station. Enschede beschikt als een van de weinige studentensteden in Nederland over een campus. Je kunt op deze plek eventueel een studentenkamer huren.

 

Opleidingen die bovengemiddeld scoren bij Saxion 

Saxion staat in de HBO Keuzegids 2018 op een vierde plek, en scoort in vergelijking met 2017 een half punt meer in de categorie ‘grote hogescholen’. Maar liefst 16 opleidingen van deze hogeschool scoren bovengemiddeld. Dit zijn onder andere Technische Bedrijfskunde in Deventer, Industrieel Product Ontwerpen en de Lerarenopleiding Wiskunde van Saxion Next.

 

 

Hogeschool van Amsterdam

De Hogeschool van Amsterdam is een hoger onderwijsinstelling die in 1993 werd opgericht in Amsterdam. Studenten hebben de keuze uit 66 bacheloropleidingen, 15 masteropleidingen en 5 trajecten voor een Associate degree. Het telt om precies te zijn 46.764 studenten, waarvan 2.7 procent een internationale achtergrond heeft.

 

Veel internationale studenten Hogeschool van Amsterdam

Het motto van de Hogeschool Amsterdam is ‘creating tomorrow’. Het wil haar studenten voorbereiden op een goede toekomst door een grote variatie aan opleidingen aan te bieden. De opleidingen zijn verdeeld over zeven faciliteiten. Dit zijn ‘Techniek’, ‘Bewegen Sport en Voeding’, ‘Business en Economie’, ‘Gezondheid’, ‘Digitale Media en Creatieve Industrie’ , ‘Maatschappij en Recht’ en ‘Onderwijs en Opvoeding’. Internationalisering is een van de kenmerken van deze hogeschool. Onder de naam ‘Amsterdam University of Applied Sciences’ organiseert het elk jaar een zomerschool voor internationale studenten. In de zomermaanden kunnen er onder andere vakken als ‘Global Branding and Cambridge English’ en ‘Digital Brand Engagement’ worden gevolgd.

 

Locaties en faculteiten Hogeschool van Amsterdam

Hogeschool Amsterdam heeft vier hoofdlocaties verspreid over de stad. Dit zijn de Amstelcampus, Fraijlemaborg, Tafelbergweg en Dr. Meurerlaan. Op de Amstelcampus kunnen studenten onder andere de opleiding Digitale Media en Creatieve Industrie een gedeelte van de opleiding Business en Economie volgen. Daarnaast zijn op deze locatie diverse studentenwoningen, horeca gelegenheden en sportvoorzieningen gevestigd. Op de Fraijlemaborg is de Faculteit Business en Economie te vinden, terwijl studenten op de Tafelberg en Dr. Meurerlaan terecht kunnen voor respectievelijk Gezondheid en Bewegen en Sport en Voeding.

 

Beoordeling HBO Keuzegids 2018

De Hogeschool Amsterdam werkt op het gebied van onderwijs, onderzoek en doorstroom samen met de Universiteit Amsterdam. Helaas heeft dit niet geleid tot een hoge plek op de HBO Keuzegids 2018. Hogeschool Amsterdam eindigde op de laatste plek. Dit betekent niet dat de HvA overal slecht op scoort. Zo is de opleiding Sportkunde zelfs het beste van Nederland.

 

 

Avans Hogeschool

Al voor het zesde jaar op rij eindige Avans op de eerste plaats van hogescholen in Nederland. Volgens de HBO Keuzegids 2018 heeft deze instelling maar liefst twaalf excellente opleidingen, waaronder Chemie, Werktuigbouwkunde en HBO Verpleegkunde. Ook van de opleidingen Milieukunde en Informatica kun je topkwaliteit verwachten. Avans Hogeschool is gevestigd in Noord-Brabant. Vestigingen zijn te vinden op negen locaties in de steden Tilburg, Breda en ’s-Hertogenbosch.

 

Interessegebieden en academies van Avans Hogeschool

Avans Hogeschool heeft ongeveer 30.000 studenten die verspreid wonen en studeren in de drie bovengenoemde steden. Avans kent een aantal zeer oude onderdelen. Zo werd de Kunstacademie AKV St. Joost in ’s-Hertogenbosch opgericht in 1812. Tot op de dag van vandaag is het een populaire opleiding. Avans Hogeschool is het resultaat van een fusie tussen de Hogeschool ’s-Hertogenbosch en Hogeschool Brabant in 2004. Sinds die tijd staat Avans bekend als kwalitatief sterke onderwijsinstelling. In totaal biedt het 48 HBO opleidingen aan. Deze zijn verdeeld over 20 academies en 10 interesse gebieden. Zo kunnen studenten er onder andere opleidingen volgen op het gebied van Aarde en Milieu, Gezondheid, Kunst en Cultuur en Opvoeding.

Locaties in Noord-Brabant Avans Hogeschool

De meeste studenten van Avans Hogeschool volgen colleges in Breda. Deze stad telt 15.273 voltijd studenten, gevolgd door de 13.105 studenten van ’s-Hertogenbosch en 1554 Tilburgse studenten. Op de vestiging in Breda zijn lessen te volgen aan de Hogeschoollaan, de Beukenlaan en de Lovendijksstraat. In ’s-Hertogenbosch zijn gebouwen van Avans te vinden aan de Onderwijsboulevard, het Hervenplein, het Stationsplein en de Parallelweg. Tenslotte kun je in Tilburg terecht aan de Professor Cobbenhagenplein en de Meerkoldreef.

 

 

Hanzehogeschool Groningen

De Hanzehogeschool Groningen is een internationaal georiënteerde instelling voor hoger onderwijs. Het heeft een breed aanbod aan opleidingen met Energie, Ondernemerschap en Healthy Ageing als belangrijkste speerpunten. De hogeschool ziet het gebruik van schone energiebronnen en gezond oud worden als uitdagingen voor de toekomst. Het ondernemerschap wordt zeker gestimuleerd bij de 28000 studenten die de Hanze op dit moment telt.

 

Lustrum in 2018

De Hanzehogeschool viert in 2018 haar 220 jarige bestaan. Het is daarmee de oudste multisectorale hogeschool van Nederland. Destijds begon het als de ‘Akademie van Teeken-, Bouw- en Zeevaartkunde’. Het lustrum in 2018 zal door de 28000 studenten en meer dan 3000 medewerkers natuurlijk uitgebreid worden gevierd. De Hanzehogeschool in Groningen is gevestigd aan het Zernikeplein.

 

Buitenlandse studenten Hanzehogeschool Groningen

De Hanzehogeschool Groningen trekt veel buitenlandse studenten aan. Het aantal buitenlandse studenten ligt er naar schatting tussen de 1000 en 1100. In het buitenland noemt de instelling zich ‘Hanze University of Applied Sciences’. Hanze trekt veel studenten uit het buitenland door een aantal internationale opleidingen aan te bieden. Zo is er sinds 2015 een Engelstalige variant van de opleiding Commerciële Economie, genaamd ‘Marketing Management’.

 

Meeste topopleidingen van Hogescholen Nederland

De Hanzehogeschool Groningen heeft zijn populariteit ook te danken aan de goede kwaliteit van de opleidingen. Het staat op de derde plaats van beste hogescholen van Nederland. Maar liefst 18 opleidingen van de Hanze hebben het predicaat ‘topopleiding’ gekregen. Hanze heeft daarmee de meeste topopleidingen van Nederland. Studenten zijn onder andere zeer te spreken over Muziek en Docent Muziek, Mondzorgkunde en Management in de Zorg.

 

 

Inholland

Na een aantal fusies van hoger onderwijs instellingen in Noord- en Zuid-Holland ontstond in 2002 Hogeschool Inholland. Het aantal locaties van de onderwijsinstelling heeft zich in de afgelopen 15 jaar snel uitgebreid. Inmiddels is Inholland gevestigd in de steden Amsterdam, Amstelveen, Alkmaar, Den Haag, Delft, Diemen, Dordrecht, Haarlem en Rotterdam.

Aantal studenten Inholland

Op dit moment hebben ruim 26000 studenten zich ingeschreven bij Inholland. Dit aantal is in vergelijking met het jaar daarvoor licht toegenomen. Het aantal studenten van Inholland nam een paar jaar geleden flink af vanwege negatief nieuws over de kwaliteit van de hogeschool. Aan deze negatieve trend is gelukkig een einde gekomen.

 

Opleidingen van Inholland

Inholland is een van de bekendste hogescholen van de Randstad. Het biedt zowel bacheloropleidingen als masterprogramma’s en Associate Degree programma’s aan. Het aantal masteropleidingen is echter beperkt. Wel is het mogelijk om de Academische Pabo te volgen. De opleidingen van Inholland zijn verdeeld over zeven domeinen, waaronder ‘Gezondheid, Sport en Welzijn’, ‘Creative Business’ en ‘Agri, Food & Life Sciences’. De andere vakgebieden zijn ‘Business, Finance & Law’, ‘Onderwijs, Leren en Levensbeschouwing’ en ‘Techniek, Ontwerpen en Informatica’.

 

Top opleidingen

Begin 2005 kwam Inholland negatief in het nieuws toen bleek dat het onderwijsniveau volgens de Onderwijsinspectie te laag was. In 2010 werd Inholland beticht van fraude met examens. Inmiddels is deze onderwijsinstelling uit een diep dal gekropen. Inmiddels staat het op gelijk niveau met Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam. Bovendien zijn Technische Informatie in Alkmaar, het Conservatorium in Haarlem en Verloskunde in Amsterdam als ‘top opleidingen’ gekwalificeerd.

 

Hogescholen Nederland

Er zijn meer Hogescholen Nederland, waardoor het kan zijn dat deze aan dit overzicht toegevoegd kunnen worden. Laat ons weten via het contactformulier als jij één van de Hogescholen Nederland wilt toevoegen.