Oorlogswinter boekverslag

Oorlogswinter boekverslag

Oorlogswinter boekverslag

De titel Oorlogswinter slaat op de periode waarin het boek zich afspeelt, namelijk tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Het is geschreven door Jan Terlouw, die zelf de oorlog als kind heeft meegemaakt. Oorlogswinter heeft een Gouden Griffel gewonnen en is verfilmd, er is een serie over gemaakt en ook een theatervoorstelling.

Download de volledige versie van het boekverslag Oorlogswinter

 

Oorlogswinter boekverslag

Personen

  • Michiel: Michiel is 15 jaar en de hoofdpersoon. Zijn vader, de burgemeester, wordt vermoord door de Duitsers en Michiel raakt bij het verzet betrokken. Hij doet verschillende dingen hiervoor, maar het belangrijkste is het zorgen voor Jack.
  • Jack: Jack is een gewonde Engelse piloot die zich verstopt in een schuilplaats in het bos, waar hij door Dirk heen is gebracht. Hier herstelt hij en wordt hij verliefd op Erica.
  • Dirk: Dirk is de buurjongen van Michiel die in het verzet zit. Hij wordt opgepakt bij een overval, waardoor Michiel voor Jack moet zoeken. Dirk wordt mishandeld maar ontsnapt.
  • Oom Ben: Ben is niet de echte oom van Michiel, maar zo noemt hij hem wel. Hij lijkt te vertrouwen, maar blijkt de verrader te zijn die bij de Duitsers hoort.
  • Erica: Erica is de zus van Michiel. Ze verzorgt Jacks wond, omdat ze ooit verpleegster was. Zonder dat Michiel dit wil gaat ze vaker bij Jack langs, waarna ze verliefd op elkaar worden.

 

Schrijfstijl

Het verhaal wordt verteld vanuit het personele perspectief. Je kijkt als het ware mee door een camera vanaf de schouder van Michiel. Er is geschreven in de verleden tijd.

 

Periode en locatie

Het verhaal speelt zich af in de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog in 1944-1945. Het speelt zich vooral af in het dorpje De Vlank waar Michiel woont en in het naastgelegen bos, op de schuilplaats van Jack. Het verhaal is chronologisch verteld, wel wordt er soms over het verleden nagedacht of verteld. Het laatste hoofdstuk speelt zich af als Michiel 43 is.

 

Samenvatting oorlogswinter

Michiel raakt betrokken bij het verzet omdat hij een brief aanneemt van Dirk. Dirk zit al bij het verzet en gaat een overval plegen. Hij vraag Michiel de brief aan Bertus Hardhorend te geven, mocht hem iets gebeuren bij de overval. Helaas wordt Dirk echt opgepakt en het lukt Michiel niet de brief bij Bertus te krijgen, die vervolgens ook opgepakt wordt. Er zit niets anders op dan zelf de brief te lezen, waaruit blijkt dat Jack in het bos verstopt zit en verzorgd moet worden. Ondertussen wordt er een dode Duitse soldaat in het bos gevonden. Als wraak worden vijf mannen uit het dorp vermoord, ook Michiels vader, de burgemeester. Verder gaat het steeds slechter met de wond van Jack, dus Michiel besluit Erica mee te nemen, omdat ze ooit verpleegster was. Erica komt zonder dat Michiel het wil steeds vaker bij Jack en ze worden verliefd. Michiel doet later nog meer dingen om mensen te helpen, dus hij raakt meer bij het verzet betrokken. Op een dag komt Michiel bij Jack, waar Dirk blijkt te zijn, hij is ontsnapt. Het blijkt later dat Dirk de Duitse soldaat vermoord had. Met Jack gaat het steeds beter, dus hij wil terug naar Engeland. Michiel schakelt oom Ben in om te helpen, maar Ben blijkt bij de Duitsers te horen, waar Michiel net op tijd achter komt. Hij redt Jack en ze besluiten dat Ben naar het verzet wordt gebracht. Onderweg ontsnapt Ben, maar hij gaat dood doordat een voertuig naast hem ontploft. Twee dagen later is de oorlog afgelopen.

 

Volledige versie oorlogswinter boekverslag

Download de volledige versie van het oorlogswinter boekverslag helemaal gratis!

Oorlogswinter

 Geschreven: KennisDelen

Samenvattingen, samenvattingen verkopen, samenvattingen kopen

oorlogswinter boekverslag

Oorlogswinter boekverslag