Tentamen goed voorbereiden met Kennisdelen

Tentamen goed voorbereiden met Kennisdelen

Een tentamen is een moment dat een student of scholier kan laten zien dat ze de lesstof begrijpen. Vaak wordt ook wel het woord examen gebruikt. Op het HBO of op de universiteit heb je vaak twee of drie tentamens per periode. Een schooljaar bestaat vaak uit vier periodes. Een student heeft dus 8 tot 12 tentamens per jaar. Het aantal verschilt per opleiding.

Hoe kan jij je goed voorbereiden op een tentamen?

Voor veel studenten is een tentamen erg spannend. Wij geven jou een paar handige tips om de spanning wat te verlagen.

  1. Wees niet te gespannen. Bedenk dat je altijd nog een tweede kans hebt om te slagen voor het tentamen.
  2. Zorg voor een goede voorbereiding.
    1. Lees voor de lessen waar het over gaat. Misschien kun je alvast een stukje in het studieboek lezen.
    2. Doe actief mee in de lessen. Stel vragen als je iets niet begrijpt. Wil je de vraag niet voor de hele klas stellen, loop dan na de les naar jouw leraar. Veel leraren willen jou graag wat leren! Ook is het gebruikelijk bij HBO of universiteit dat je per e-mail vragen kunt stellen.
    3. Maak alle opdrachten die op de planning staan.
  3. Maak een samenvatting van het boek. Je zult merken dat je de lesstof makkelijker kunt onthouden. Ook kun je de samenvatting vlak voor het tentamen doornemen. Zorg voor een goede structuur van de samenvatting. Begin per hoofdstuk van het boek!
    1. Samenvatting verkopen? Account aanmaken.
  4. Praat met andere studenten over de lesstof. Pas op met informatie van studenten, soms begrijpt een student de lesstof niet helemaal goed! Vraag de docent!
  5. Heb je zelf geen tijd om een samenvatting te maken. (eigenlijk moet je hier tijd voor maken). Koop dan een samenvatting. Let wel op dat het een goede samenvatting is!
  6. Kijk eens rustig op internet naar informatie over het vak. Vaak vind je leuke artikelen. Ook op Youtube staan soms handige filmpjes!
  7. Begrijp je de lesstof niet. Dan kun je altijd bijles volgen. Je vindt via internet zeer veel mogelijkheden. Vooral van de havo en vwo zijn er veel mogelijkheden.

Hoe maak je een goede samenvatting?

Een samenvatting maken is best lastig. In een goede samenvatting maak je onderscheid in hoofdzaken en bijzaken. De bijzaken zijn dus minder belangrijk voor het examen en kun je dan achterwege laten. De hoofdzaken kun je verwachten in het examen en staan daarom ook in de eindetermen. Schrijf de samenvatting in je eigen worden, zodat je de tekst wanneer je het terugleest begrijpt.
Het voordeel van het schrijven van een goede samenvatting is dat je de lesstof doorleest en direct al een deel zal onthouden. Je zal  sommige delen van het studieboek meerdere keren moeten doorlezen voordat je het begrijpt. Heb je een goede samenvattingen geschreven, verkoop deze dan via Kennisdelen om makkelijk wat bij te verdienen.

Registeer gratis op KennisDelen

 tentamen

Keywords: tentamen, samenvattingen, uittreksels, boekverslag, Stuvia.