Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Opleidingen | 29 januari 2021 | Door: Linda Linda Goes

Deze studies zijn populair dankzij corona

Door corona kwamen ineens studies in de spotlight te staan die daardoor de afgelopen maanden enorm in populariteit zijn gestegen. Denk bijvoorbeeld aan de vele mensen die zich aanmeldden voor een opleiding tot gebarentolk. Het aantal aanmeldingen daarvan steeg vorig jaar met maar liefst 42 procent! Maar ook de lerarenopleiding aan de Pabo en de opleiding Verpleegkunde noteerden een flinke stijging ten opzichte van de jaren daarvoor.

De voorheen wat meer abstracte labstudies zijn ook ineens een stuk interessanter dan voorheen. Dankzij corona is het namelijk voor tal van mensen een stuk inzichtelijker wat je als laborant de hele dag doet. Bovendien is het maatschappelijk nut veel zichtbaarder. Zoals de woordvoerder van de Hogeschool van Utrecht het zelf verwoord: “Het maatschappelijk bewustzijn is verhoogd, mensen praten er over bij de koffieautomaat.” Dit naar aanleiding van de verhoogde belangstelling voor de opleiding Life Science and Chemistry.

Relevante beroepen

Door corona zijn sommige studies en beroepen misschien veel relevanter geworden, toch maakt de pandemie het voor de gemiddelde student heel lastig kiezen. Door het virus zijn veel open dagen in het voorjaar niet doorgegaan waardoor aanstormende studenten zich minder goed konden voorbereiden op hun vervolgopleiding. Er waren tal van initiatieven waarmee jongeren zich konden oriënteren, maar velen vinden dat toch lastiger dan daadwerkelijk rondlopen en vragen stellen op de opleiding zelf.

Populaire studies door corona

Tel daar nog eens bij op dat veel studenten een summiere introductieweek hebben gehad en veel medestudenten en docenten alleen maar zien tijdens online colleges. Het maakt het lastig om erachter te komen of de opleiding die je gekozen hebt ook daadwerkelijk écht bij je past. Nog even afgezien van de totaal andere dynamiek die normaal bij het studentenleven hoort. Zoals even snel om hulp vragen als je iets niet begrijpt. Om uitval te voorkomen zijn veel hogescholen en universiteiten daarom minder streng met het bindend studieadvies.

Nuttige stages

Nog even terug, naar de studenten van het Institute for Life Science and Chemistry. Want hoewel die een nu heel relevante studie volgen, hebben zij door de coronapandemie veel meer moeite om een geschikte stage te vinden. De laboratoria zijn zelf zeer druk met het ontwikkelen van een vaccin, hebben minder labcapaciteit of mogen minder mensen in één ruimte hebben. Internationale stages werden bemoeilijkt door reisbeperkingen. Gelukkig kunnen veel studenten zich nog wel nuttig maken in de innovatie-teststraat op het Utrechtse Science Park. De stagiaires werken daar mee aan het ontwikkelen van betere testen. Waarmee het nut van de studie wederom bewezen wordt.

Geef een reactie