Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 27 februari 2019 | Door: Kim B

Eerste veganistische studentenvereniging van Nederland opgericht

Veganisme is steeds meer in opkomst, ook onder studenten. Ook steeds meer studenten schrijven zich in voor een studentenvereniging. Tel dit bij elkaar op, en wat komt eruit? De eerste veganistische studentenvereniging van Nederland!

Waarom is de VSA opgericht?

De VSA, Vegan Student Association, is opgericht omdat er vrij veel veganistische studenten in Groningen zijn. Deze eerste veganistische studentenvereniging in Nederland is opgericht door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanze Universiteit Groningen. Op de Rijksuniversiteit Groningen wordt al bewust omgegaan met het milieu. Daarom was het gek dat er dan nog geen veganistische studentenvereniging was.

Voor de oprichting kreeg de VSA hulp van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). Zonder financiële steun zou de VSA namelijk niet kunnen bestaan. De NVV vindt het heel erg goed dat ook studenten nu bezig zijn met promoten van het veganisme. Ze zijn dan ook trots om de eerste veganistische studentenvereniging van Nederland mogelijk te maken.

Wat houdt de vereniging in?

De VSA organiseert vooral activiteiten gerelateerd aan veganistisch eten. Zo koken zij bijvoorbeeld met alle leden veganistische maaltijden. Ook kijken ze films over de bio-industrie en over het klimaat. Natuurlijk wordt er ook alcohol gedronken. Echter, dan zijn dit wel veganistische biertjes en wijntjes.

Naast het gezelligheidsaspect, heeft de VSA ook een maatschappelijk doel voor ogen. Zo wil de VSA aandacht creëren voor het veganisme. Ook willen zij meer veganistische opties aangeboden zien worden in de schoolkantines. Ook hopen zij dan dat deze opties een beetje betaalbaar zijn. Om te beginnen willen zij in gesprek gaan met de Rijksuniversiteit Groningen om hun doel te bereiken.

Studentenverenigingen

Het nut van een veganistische studentenvereniging om andere studenten bewuster te laten worden van het veganisme lijkt een aparte keuze. De leden komen dan toch alleen met elkaar in contact, in plaats van ook met ‘niet-veganistische studenten’. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Je kan namelijk makkelijk nog bij een andere vereniging gaan, zodat je alsnog met andere studenten in contact komt. Ook heb je natuurlijk nog je studiegenootjes, die ook waarschijnlijk niet allemaal veganistisch zijn.

Sowieso sluiten er elk jaar weer meer studenten zich aan bij een studentenvereniging. In het studiejaar 2018-2019 sloten maar liefst 10341 studenten zich aan bij een studentenvereniging. Dit is nog bovenop de studenten die al in een eerder jaar lid zijn geworden. De groei van het aantal leden die zich bij een studentenvereniging voegen, zou kunnen komen door de groei van het aantal studenten op hogescholen en universiteiten.

Verwachte groei

De NVV verwacht dat in veel andere studentensteden een veganistische studentenvereniging zal volgen. Steeds meer studenten gaan namelijk ook veganistisch eten. Dit is natuurlijk nog lang niet iedereen. Volgens Debbie van Velzen van de NVV is het wel nodig dat meer mensen veganistisch gaan leven. Er worden namelijk elke dag wel rond de 1,75 miljoen dieren vermoord.

De VSA is dus de eerste veganistische studievereniging van Nederland, maar volgens de NVV zeker niet de laatste. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen bewust worden van wat ze eten en wat de voordelen zijn van veganistisch eten. Naast het maatschappelijke aspect, is zo’n vereniging natuurlijk ook gewoon hartstikke gezellig!

Naar: ANS, RTL Nieuws, biojournaal.nl & foodclicks.nl

Laatste berichten


Toon alle berichten

     

Geef een reactie