Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studiefinanciering | 17 september 2016 | Door: Kennisdelen .org

Studenten blijven thuis wonen door leenstelsel

Studenten blijven thuis wonen door leenstelsel

keywords: Studenten blijven thuis wonen door leenstelsel

Het leenstelsel in het hoger onderwijs heeft ertoe geleid dat meer studenten bij hun ouders blijven wonen. Dat zegt Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) dat twee jaar geleden al waarschuwde dat eerstejaarsstudenten door de afschaffing van de basisbeurs massaal thuis zouden blijven wonen.

Studenten blijven thuis wonen door leenstelsel
Studenten blijven thuis wonen door leenstelsel

Ging vorig jaar nog 28 procent van de beginnende bachelorstudenten op kamers, dit jaar is dat nog maar 13 procent, blijkt uit een voorpublicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016. Bijna de helft van deze studenten noemt het studievoorschot als reden om thuis te blijven wonen.

,,Het kan grote gevolgen hebben voor studentenparticipatie, de keuzevrijheid van studenten voor studiesteden en de verdere ontwikkeling van kennissteden”, aldus Kences-directeur Ardin Mourik donderdag. Volgens zijn organisatie heeft de toename van het aantal thuiswonende studenten nu nog nauwelijks effect op het totaal aantal uitwonende studenten. ,,Het is niet zeker dat dit een blijvend effect is, maar op basis van eerdere scenario’s is die verwachting er wel.’
Keuzevrijheid studenten

,,De keuzevrijheid van de student is in het geding”, reageert voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) op de voorpublicatie. ,,Het kan niet zo zijn dat een student door financiële redenen afziet van zijn voorkeursstudie. Als je uit Middelburg komt en je vindt dé studie die bij jou past in Groningen, moeten kilometers niet de reden zijn dat een student van zijn voorkeur afziet.”

Bij het opstellen van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting werkt Kences samen met dertien professionele sociale studentenhuisvesters, waaronder DUWO, De Key en De Veste. Op 6 oktober worden de definitieve cijfers gepresenteerd.

 

Bijverdienen met jouw studie?

Je kunt op een makkelijke manier wat bijverdienen met studeren. Probeer het nu uit!

Verkoop jouw samenvattingen via KennisDelen!

Direct gratis registeren

keywords: Studenten blijven thuis wonen door leenstelsel

Author: Kennisdelen

Korte biografie van Kennisdelen.org.

Geef een reactie