Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren Studiefinanciering | 8 juni 2018 | Door: Kim B

Boete door onduidelijke datum afstuderen

Boete door onduidelijke datum afstuderen

Een boete voor te laat je studenten-ov opzeggen. Je zou denken dat dat niemand zou overkomen, maar niets is minder waar. Onduidelijkheid over de precieze uitschrijving van je studie door afstuderen leidt tot veel boetes bij studenten, omdat zij hun ov-kaart ‘onterecht’ nog langer gebruiken dan wettelijk toegestaan is. Vaak kunnen zij hier echter niet veel aan doen, omdat de afstudeerdatum gewoon echt niet duidelijk is.

 

Studenten-ov

Elke student heeft recht op een studenten-ov, dit is een kaart waarmee je tijdens je studie gratis kunt reizen. Hierbij kan je kiezen voor een week- of weekend-abonnement, waarmee je dus of doordeweeks, of tijdens het weekend gratis kunt reizen. Tijdens de overige dagen krijg je veertig procent korting. Dit scheelt studenten een hoop reiskosten. Natuurlijk worden deze gratis ritjes niet alleen gebruikt om naar school of naar huis te gaan, maar ook voor bijvoorbeeld dagjes weg of familiebezoek. Zo’n kaart zou dus voor iedereen handig zijn, want wie wil er nou niet gratis reizen door heel Nederland?

Zo hoor je wel eens verhalen over mensen die stoppen met hun studie, maar zich vervolgens niet uitschrijven, zodat ze nog gebruik kunnen maken van dit gratis reizen. Officieel studeren zij nog, dus is er geen probleem. Als je echter te laat je studentenreisproduct opzegt, is er een groter probleem. Dan krijg je een flinke boete. Dit gebeurt elk jaar bij ruim twintigduizend studenten, maar dit komt niet doordat ze het vergeten zijn, maar omdat hun exacte afstudeerdatum niet duidelijk is. Vooral bij mbo-studenten is dit vaak het geval. Veel van hen spreken met hun docenten een afstudeerdatum af, maar dit is vaak niet de officiële datum waarop zij uitgeschreven worden. Hierdoor ontstaan misverstanden. Ook denken veel studenten die ergens halverwege het jaar afstuderen dat ze nog tot het einde van het schooljaar ingeschreven staan en daarom zeggen ze pas vanaf dan hun ov-kaart op. Ook dit levert ze een hoge boete op.

 

Boete door onduidelijke datum afstuderen

Ook met de studiefinanciering kan deze onduidelijke afstudeerdatum problemen geven, want veel studenten lenen tijdens hun studie, maar als zij al uitgeschreven zijn, hebben ze geen recht meer op deze studentenlening met een laag rentepercentage. Dit kan ook problemen opleveren en zorgen voor hoge boetes.

 

Oplossing

Een echte oplossing voor dit probleem is er nog niet, maar dat studenten de dupe worden van onduidelijke regels, is natuurlijk niet goed. Het belangrijkste dat dus veranderd moet worden is de communicatie, die moet namelijk gewoon duidelijker. Een idee is dat school de afstudeerdatum gewoon moet doorgeven, bijvoorbeeld via een mailtje. Dit is makkelijk te realiseren en geeft meteen veel duidelijkheid. Ook zou de school leerlingen gewoon kunnen uitschrijven op de afgesproken afstudeerdatum en niet op ‘zomaar’ een datum, waardoor de student gewoon duidelijkheid heeft en het studentenreisproduct niet te laat opzegt.

Toch is de tweede kamer wel bezig om het probleem op te lossen. Zo is er bijvoorbeeld een wetsvoorstel ingediend waarin wordt aangevraagd om de tijd om de ov-kaart stop te zetten wordt verhoogd van vijf naar tien dagen. Dit is een begin van de oplossing, maar als de afstudeerdatum echt veel verschilt van de uitschrijving van de studie, gaan deze vijf extra dagen natuurlijk niet echt helpen. Ook waren er voordat deze oneerlijke boetes bekend waren plannen om de boete voor het langer gebruik maken van het studenten-ov, plannen om de boete te verhogen, maar ook hier wordt nu voorlopig van afgezien.

De tip is dus om echt goed op te letten wanneer je precies wordt uitgeschreven, maar in sommige gevallen is er echt niets aan te doen, en wordt het gewoon veroorzaakt door miscommunicatie. Het is te hopen dat door de uitzending van Radar waar dit in bekend werd gemaakt, meer duidelijkheid komt over afstudeerdata.

Geschreven: KennisDelen

Samenvattingen, samenvattingen verkopen, samenvattingen kopen

Boete door onduidelijke datum afstuderen

Geraadpleegde bronnen: Radar, RTL nieuws, AD

Geef een reactie