Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studiefinanciering | 11 oktober 2017 | Door: Kennisdelen .org

Studenten ontvangen bonus collegegeld

Studenten ontvangen bonus collegegeld

In het regeerakkoord is opgenomen dat eerstejaars studenten eenmalig een bonus ontvangen op het collegegeld. De pabo-studenten ontvangen een bonus voor de eerste twee jaar van het collegegeld. De studentenorganisaties vinden dit een beperkte oplossing voor de studenten.

Studenten ontvangen bonus collegegeld

Uit het regeerakkoord blijkt dan ook dat de basisbeurs niet zal terugkeren, zoals het CDA en de ChristenUnie hadden toegezegd in hun verkiezingsbelofte. De Landelijke Studentenvakbond (LsVb) is enorm teleurgesteld aldus voorzitter Sewbaransingh. “Ik kan me voorstellen dat studenten die op deze partijen gestemd hebben zich bekocht voelen.”

 

Collegegeld

Een student betaald op dit moment nog 2006 euro om te kunnen studeren aan een HBO of universiteit. Met de maatregel vanuit het regeerakkoord is dit beperkt in het eerste jaar tot de helft. Het doel van de maatregel is om studenten te stimuleren te starten met een opleiding in het hoger beroepsonderwijs, aangezien de laatste jaren een daling in het aantal instromers van toepassing is. De instroom van de eerstejaars studenten is op dit moment weer groeiende. De terugkeer van de basisbeurs is te duur en zal daarom ook niet terugkomen.

 

Kritiek collegegeld bonus

Bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het symboolpolitiek en is absoluut niet blij met de maatregel vanuit het regeerakkoord. Door het leenstelsel zullen vele studenten een studieschuld opbouwen van gemiddeld 20.000 euro. Dit is onder andere om het collegegeld te betalen. Veel studenten kiezen ervoor om het collegegeld in termijnen te betalen. Dit is voor jonge mensen een hoop geld en beginnen vaak ook bij de start van hun carrière met de aankoop van een woning of een gezin. De maandelijks aflossing voor opgebouwde schulden komt dan niet van pas. Daarnaast is de terugbetalingsregeling 30 jaar, waardoor dit lange gevolgen kan hebben per persoon.

Pabo bonus collegegeld

De pabostudenten ontvangen de eerste twee jaar een korting op het collegegeld. Of dit nu echt de studenten kan overhalen om te starten met de pabo is maar de vraag, de bonus is maar een kleinigheid in verhouding tot de verwachte studieschuld. De laatste jaren trekken de pabo’s aanzienlijk minder studeten door de zwaardere toelatingsexamens. Daarnaast is er binnen de sector een hoge werkdruk en zijn de salarissen al jarenlang het gespreksonderwerp op de politieke agenda.
Is zo’n collegegeld-korting een goede manier om studenten te trekken? “Het is sowieso goed dat het Kabinet constructief meedenkt met de sector,” zegt Miranda Smits, adjunct-directeur van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Eindhoven. “En wie weet trekt zo’n maatregel twijfelaars over de streep.

 

Studenten de dupe

Met name de studenten die in 2015, 2016 en 2017 zijn begonnen met studeren krijgen het zwaarder te verduren. Er is geen basisbeurs ontvangen en daarnaast kan geen aanspraak mee gemaakt worden op de 1.000 euro korting. Deze studenten hebben dus aanzienlijk ingeleverd.

Studenten ontvangen bonus collegegeld

Samenvattingen kopen en verkopen via KennisDelen!

Artikel: Studenten ontvangen bonus collegegeld

 

Author: Kennisdelen

Korte biografie van Kennisdelen.org.

Geef een reactie