Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Scripties | 27 mei 2020 | Door: Linda Linda Goes

Hoe bedenk je een onderwerp voor je scriptie?

Nog een paar maanden en dan ben je klaar met je studie! Alleen nog even een scriptie of afstudeeronderzoek afronden en dan mogen de studieboeken in de wilgen. Alleen… Wat voor onderwerp kies je voor je afstuderen?

Het is best lastig om een goed onderwerp voor je scriptie te bepalen. Sommige studenten hebben geluk: zij krijgen tijdens een stage of bijbaan ineens een briljante ingeving. Of nog beter: er wordt ze door een bedrijf of organisatie een kant en klare onderzoeksvraag aangereikt. Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zo. Daarom geven we een aantal tips hoe je vanzelf op het spoor komt van een passend onderwerp.

Tip 1: Kijk naar je eigen interesses

Het lijkt misschien een open deur, maar het is écht een stuk makkelijker om maandenlang aan een afstudeerproject te werken als je het onderwerp oprecht interessant vindt. Als iets je boeit, of bezighoudt, werkt dat door in je dagelijks leven. Je leest makkelijker een artikel over het onderwerp in de trein en je praat er sneller over met vrienden of collega’s. Je vergaart kennis en informatie op een natuurlijke manier.

Dus bedenk waar je je de afgelopen jaren over hebt verwonderd tijdens je studie. Welke colleges, artikelen, boeken of onderwerpen gaven jou stof tot nadenken en heb je met plezier afgerond of gelezen? Grote kans dat je nu al een beetje weet in welke richting je het kan zoeken!

Tip 2: Kijk naar de methodes die je nodig zal hebben

Zodra je een onderwerp hebt, zal je daar op een gegeven moment een probleemstelling of hoofdvraag aan moeten koppelen. Om die te kunnen beantwoorden moet je waarschijnlijk een onderzoek doen. Bedenk goed welke methodes je daarvoor moet gebruiken. Als je een hekel hebt aan marktonderzoek, probeer dan te voorkomen dat je een uitgebreide enquête moet houden om tot antwoorden te komen.

Ga uit van je eigen kracht en talenten. Als je vooraf duidelijk weet hóe je je afstuderen vorm wilt geven, krijg je ook een beter beeld van potentiële onderwerpen.

Tip 3: Kijk bij anderen

Tijdens je afstuderen mag je natuurlijk geen plagiaat plegen. Maar tijdens het nadenken over een onderwerp kun je soms wel een beetje leentjebuur spelen. Bekijk eens scripties en onderwerpen van anderen. Je krijgt op die manier een goede indruk van de vele mogelijkheden voor een onderwerp en afstudeermethode.

Met een andere invalshoek, of een vergelijkbaar uitgangspunt in een andere situatie kun je zomaar een verrassende ingeving krijgen die past bij jouw interesses en talenten.

 

Kortom: probeer niet meteen krampachtig een onderwerp te verzinnen, maar ga eerst eens bij jezelf te rade waar je talenten en interesses liggen. Bekijk regelmatig afstudeerprojecten van studiegenoten, maar ook van andere opleidingen en laat al die informatie rustig rijpen in je achterhoofd. Gegarandeerd dat er vanzelf op een dag een onderwerp of uitgangspunt te binnen schiet!

Hoe bedenk je een onderwerp voor je scriptie

Geef een reactie