Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Opleidingen Studenten en scholieren | 19 april 2019 | Door: Kim B

Wo-master niet altijd mogelijk als hbo’er

Kennisdelen

Er zijn veel hbo-studenten die na hun bacheloropleiding nog door willen studeren. Zij willen zich graag nog extra verdiepen in hun studiegebied, maar nu op universitair niveau. Echter, zo’n wo-master is in 29% van de gevallen helemaal niet mogelijk om te volgen als afgestudeerde aan het hbo.

Er zijn veel redenen te bedenken waarom hbo-studenten ook graag een universitaire master zouden willen volgen. Ten eerste is het hbo natuurlijk praktischer ingesteld dan de universiteit. Daarom is het met het praktische inzicht dat hbo’ers hebben een hele waardevolle aanvulling om nog een theoretische master te doen, om meer specifieke theorie te leren.
Daarnaast, sommige hbo’ers kunnen er zelf niets aan doen dat ze op het hbo zitten. Het zou kunnen zijn dat zij door een verkeerd advies van hun basisschool niet naar het vwo, maar naar de havo moesten gaan. Hierdoor konden deze scholieren niet direct naar de universiteit. Dit betekent echter niet dat ze hier niet intelligent genoeg voor zijn. Daarom zou het meer mogelijk moeten zijn voor hen om ook een wo-master te kunnen doen.

Redenen waarom de masters niet toegankelijk zijn

De wo-masters zijn, volgens de universiteiten, niet altijd toegankelijk om verschillende redenen. Ten eerste bieden universiteiten researchmasters aan. Deze zijn echter niet toegankelijk voor hbo’ers. Dit komt doordat zij geen universitaire bachelor hebben gedaan en dus geen ervaring hebben met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Een researchmaster gaat voornamelijk om wetenschappelijk onderzoek. Er is dus veel voorkennis mogelijk dat als hbo’er zonder voorkennis niet in te halen is met slechts een premaster.

Een andere reden voor het niet kunnen doorstromen naar een wo-master is dat er opleidingen worden aangeboden waarvan er niets vergelijkbaars op het hbo te vinden is. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de klassieke talen, dus Grieks of Latijn. Dit wordt niet aangeboden op hogescholen en dus kun je hier geen wo-master in doen. Ook hiervan is namelijk de voorkennis die je nodig hebt niet in te halen met slechts een premaster. Zo zijn er meer masteropleidingen waar op het hbo geen verwante opleiding van te vinden is.

Aantallen

Je vraagt je misschien af om hoe veel wo-masters dit dan daadwerkelijk gaat. In Nederland worden 701 verschillende masteropleidingen aangeboden. Hiervan zijn er 205 opleidingen niet toegankelijk voor hbo’ers. Dit is bijna een op de drie opleidingen. Echter, hier zitten wel 110 researchmasters bij in. Zonder deze researchmasters mee te rekenen, zijn er 591 masters die aangeboden worden in Nederland. Hiervan zijn er dan 109 masters niet mogelijk om te volgen voor afgestudeerden aan een hogeschool. Hbo’ers kunnen dus maar 82% van alle wo-masters volgen, en dit is al als de researchmasters niet meegerekend worden.

Schakeltraject

Volgens de wet zijn universiteiten verplicht een schakeltraject aan te bieden voor studenten die een masteropleiding willen doen waar zij geen vooropleiding voor hebben gedaan. Dit kan dus voor hbo’ers zijn die een wo-master willen doen, maar ook voor universitaire studenten die toch een master in een andere richting willen doen.

De regels voor een schakeltraject zijn er wel om een achterstand aan voorkennis weg te werken voor studenten die niet een extreme achterstand hebben. Het moet mogelijk zijn om in een zogenaamde premaster deze achterstand te kunnen wegwerken en zo dus maar een jaar vertraging op te lopen voordat je aan een master begint. Een samenvatting kopen kan overigens toegevoegde waarde bieden.

Naar: Algemeen Nijmeegs Studentenblad, Scienceguide.nl, RTV Utrecht en Het Parool

Geef een reactie