Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 17 november 2020 | Door: Linda Linda Goes

Eenzame kerst voor buitenlandse studenten?

Het zijn rare tijden voor studenten. Normaal gesproken is je studententijd een leerzame, maar vooral ook sociale periode waarbij je kennismaakt met andere mensen en misschien wel vrienden voor het leven creëert. Het is de tijd van spontane discussies met je medestudenten in de kantine. Eindeloos gezellige avondjes met je huisgenoten of studentenvereniging. Na college nog even de stad in… Het is dit jaar allemaal anders dan anders.

Het is dan ook niet gek, dat veel buitenlandse studenten eenzamer zijn dan ooit. Met alle online colleges en tentamens missen zij in Nederland het natuurlijk opgebouwde netwerk van vrienden, familie en kennissen die studenten uit Nederland nog wel hebben. Niet gek dus, dat veel buitenlandse studenten de eindeloze zoektocht naar een betaalbare kamer hebben opgegeven en vanuit hun thuisland, in de buurt van familie en vrienden, de lessen volgen.

Helaas is het voor sommige studies van tijd tot tijd wel nodig om een fysiek tentamen of examen af te leggen. Hierdoor dreigen nu een groot aantal internationale studenten in Groningen een eenzame kerst te moeten vieren…

Verplicht fysiek tentamen

Wat is het geval? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft op korte termijn besloten om de studenten geneeskunde op donderdag 19 november een verplicht fysiek tentamen af te nemen. Aangezien dit zes dagen van te voren gecommuniceerd werd, was het voor veel internationale studenten niet mogelijk om hier aan deel te nemen aangezien zij vanuit het buitenland eerst minimaal 10 tot 14 dagen in quarantaine moeten. Een andere mogelijkheid – een negatieve Covid-19 test kunnen overleggen – is in een paar dagen tijd ook niet altijd te regelen.

Op zich geen probleem kun je denken, want ze zijn nog ruim op tijd voor de herkansing van 17 december a.s. Alleen werkt de verplichte quarantaine daarna ook in het nadeel als de studenten terugkeren in eigen land voor de feestdagen. De studenten zijn bovendien bang om kwetsbare familieleden, zoals de grootouders, op te zoeken nadat ze net een druk bezocht tentamen hebben bijgewoond.

Vooralsnog is de RUG niet van plan om de internationale studenten tegemoet te komen. Naar hun mening is bij de faculteit Medische Wetenschappen een fysiek tentamen regelmatig noodzakelijk en het tentamenbeleid wordt in samenspraak met studenten opgesteld. Daar komt nog bij dat ze vinden dat zij nooit hebben aangegeven dat studenten ‘naar huis’ konden reizen en vanaf daar hun tentamens kunnen maken. Bovendien geldt als altijd dat als een student niet fysiek aanwezig kan zijn, er altijd voldoende herkansingen zijn.

Het ziet er dus naar uit dat de internationale geneeskundestudenten toch gedwongen in Nederland kerst moeten vieren. Tenzij ze nog op een tijd een negatieve test weten te scoren…

Geef een reactie