Blog

Samenvattingen verkopen

Start met verkopen

Samenvattingen kopen

Bekijk samenvattingen

Oefentoetsen

Start een oefentoets
Studenten en scholieren | 10 augustus 2020 | Door: Linda Linda Goes

Nederlandse studenten breken wereldrecord!

Een studententeam uit Delft heeft het eigen wereldduurrecord voor een auto op zonne-energie gebroken. In twaalf uur tijd legde de solarauto een afstand van maar liefst 924 kilometer af. Het laatste record van het Vattenfall Solar Team stond op 882 kilometer. De poging vond plaats op een testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Lelystad en begon om 07.00 uur in de ochtend. Twaalf uur later, kwam de auto over de finish: de Nuna Phoenix had er toen 328 rondjes op zitten.

Het vorige wereldrecord stamde uit 2017. Sindsdien heeft het Delftse studententeam de nodige moeilijkheden weten te overwinnen. Zo vloog vorig jaar de NunaX tijdens de World Solar Challenge enkele uren voor de finish in de brand. De solarauto werd daarbij volledig verwoest. Gelukkig kon de coureur wel op tijd ontkomen en vielen er geen gewonden. Het is nog steeds niet duidelijk hoe dit kon gebeuren.

Opnieuw geboren

De Nuna Phoenix is daarom vernoemd naar de feniks: de mythologische vogel die opnieuw geboren wordt uit zijn eigen as. Eigenlijk was deze auto bedoeld om voor het eerst te gaan strijden in Amerika tijdens een internationale race, maar door corona ging dat helaas niet door. Daarnaast trok een belangrijke sponsor zich terug. De anderhalve meter maatregel maakte het de studenten ook niet makkelijker.

Gelukkig liet het team zijn hoofd niet hangen en besloten ze om alle investeringen dan maar om te zetten in een nieuwe recordpoging. Dit deden ze terwijl Nederland net te maken had met de eerste hittegolf van 2020. Vanwege de hitte op de testbaan moesten de coureurs elkaar om de drie uur afwisselen. In de cockpit werden temperaturen bereikt van 50 graden. Bij de korte wissels, sproeiden de overige leden van het team de zonnepanelen nat om ze te laten afkoelen.

Grote successen

De tien teamleden zijn speciaal geselecteerde studenten van verschillende opleidingen binnen de TU Delft. Zo worden de studies Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Aardwetenschappen vertegenwoordigd. Het Vattenfall Solar Team doet al sinds 2001 met groot succes mee met de wereldwijde zonneraces.

Ze wonnen in Australië al zeven van de tien keer dat ze deelnamen de wereldtitel en in Zuid-Afrika wisten ze bij alle drie de deelnames de winst te pakken. Twee keer behaalden ze in Australië de tweede plaats: zelfs na een crash wisten ze deze positie nog te bemachtigen. Het team is de concurrentie iedere keer nét een stapje voor en zolang ze dat vast weten te houden, zal dit vast niet het laatste record van de Nederlandse studenten zijn!

Nederlandse studenten breken wereldrecord

 

Geef een reactie